Voortgang

Effectstudie

Met de effectstudie zoeken we uit wat de effecten van schooltuinieren zijn op het eetgedrag en de persoonlijke en sociale ontwikkeling van basisschoolkinderen. Hiervoor gaan we in 2024 bij verschillende scholen met en/of zonder schooltuin in Nederland langs. 

In één uur voor de klas leggen we de kinderen een vragenlijst en smaakopdracht voor. Dit doen we zowel voorafgaand (eerste onderzoeksmoment) als na afloop van het schooltuinprogramma (tweede onderzoeksmoment).

Start: 2023

Wie doen er mee?

Provincies
0
Scholen
0
Kinderen
0

De cijfers in de figuren tellen niet op tot 25. Een aantal scholen doet namelijk zowel als schooltuinschool als controleschool mee.

Waar zijn we in het onderzoek?

Aanpassen meetmethode

De vragenlijst en smaakopdracht hebben we in de pilotstudie uitgetest. Aan de hand van onze ervaring en bevindingen tijdens deze pilot, hebben we de meetmethode verbeterd. Zo zijn er bijvoorbeeld vragen uitgehaald die kinderen niet begrepen. Of hebben we van sommige vragen de formulering aangepast om deze beter begrijpbaar te maken.

Dataverzameling eerste onderzoeksmoment

Van eind februari t/m eind april 2024 zijn we bij 25 basisscholen langsgegaan voor het eerste onderzoeksmoment. Meer hierover lees je in de blog.

Preregistratie

Ons onderzoek registreren we bij Open Science Framework. Hier leggen we voorafgaand aan de laatste dataverzameling en analyses al vast wat we willen onderzoeken en hoe we dit willen doen.

Observaties in de schooltuin

In juni 2024 hebben we voor observaties ook zes schooltuinen van verschillende scholen bezocht. We keken vooral naar hoe de kinderen in de tuin samenwerkten en hoe betrokken zij waren bij de schooltuinles. 

Dataverzameling tweede onderzoeksmoment

Het tweede onderzoeksmoment vindt plaats na afloop van het schooltuinprogramma. Omdat een aantal schooltuinprogramma’s stopten voor de zomervakantie, zijn we hier al eind juni t/m begin juli 2024 langsgeweest. 

De rest van de scholen volgt het najaar van 2024.

Data-analyse

In het najaar van 2024 starten we met het analyseren van de verzamelde data. Daarbij kijken we naar de verschillen tussen de verschillende onderzoeksmomenten en onderzoeksgroepen (schooltuin vs controle).

Artikel schrijven

Zodra de data-analyse is voltooid, zullen we het schrijven van het wetenschappelijke artikel beginnen.

Artikel publiceren

Na voltooiing van het artikel streven we ernaar om het in een relevant tijdschrift te laten publiceren.